środa, 18 maja 2016

SOLGAZ ceramiczna płyta gazowa bez płomieni - przełom w gotowaniu

Jeśli tylko w swojej nowo urządzanej kuchni mamy możliwość podłączenia kuchni gazowej to na pewno w końcu staniemy przed koniecznością dokonania wyboru: kuchnia indukcyjna czy gazowa? 


 Przedstawię Wam produkt, który jest kompromisem. Produkt, na który trafiłam przypadkiem, a który po cichu podbija rynek kuchenny. Przed Wami Solgaz: kuchnia gazowa bez płomieni. Kuchnia gazowa, która wygląda jak ceramiczna.






Solgaz niezwykły polski wynalazek

Chociaż producent chwali się, że produkuje płyty już od 13 lat na rynku nie są jeszcze zbytnio popularne. A szkoda.


Oszczędność

Płyta pod swoją ceramiczną powłoką skrywa 4 palniki gazowe oraz dwa gratisowe pola grzewcze oznaczone paskami. Pola te nie pobierają gazu, bo ogrzewają się tylko na gorących spalinach pod płytą. Wykorzystuję je np. do pozostawienia garnka z zupą lub talerza z obiadem, żeby mąż miał jeszcze ciepły :)



W Solgazie, palniki nagrzewają się tylko w wyznaczonych miejscach nie powodując strat ciepła. Kuchenka, podobnie jak elektryczna włącza się cyklicznie, nagrzewając i utrzymując żądaną temperaturę. Dzięki temu zużycie gazu jest do 50% niższe w porównaniu z tradycyjnymi kuchenkami gazowymi. To cykliczne uruchamianie kuchenki, zwłaszcza na małych temperaturach z początku może być irytujące. Jednak po kilku dniach użytkowania, domownik zupełnie się do cykania przyzwyczaja i ledwo go słyszy.

Solgaz włączanie palnika

Praktyczność

Dzięki temu, że palniki są schowane pod szkłem, kuchenka jest idealna do kuchni otwartych na salon. Ukryte palniki nie wydzielają i nie pozostawiają tłustego osadu tak jak przy tradycyjnej kuchence gazowej. Nie ma tutaj żywego ognia. Nie musimy obawiać się o podpalenie ściereczki, którą łapiemy garnek. Jest bezpieczna dla dzieci. Możemy śmiało oddawać się rodzinnemu gotowaniu.




Solgaz zarówno odpalana jak i sterowana jest za pomocą panelu dotykowego, który można zablokować przez niepowołanym włączeniem np. przez dziecko. Gorące pola grzewcze zmieniają kolor na czerwony.



Kuchenka nie wymaga specjalnych garnków - wystarczą te, które są oznaczone jako do kuchni ceramicznej.


Solgaz po 5 miesiącach użytkowania



Z kuchni jestem bardzo zadowolona. Jest innowacyjna, nowoczesna, ma piękny design i jest bardzo praktyczna. Dostępne są mniejsze modele (mój to 4 palniki + 2 pola grzewcze). W tym roku została wyprodukowana kuchnia 4+1. Gdybym dziś kupowała kuchenkę pewnie bym się na niego zdecydowała, gdyż ówczesny 3+1 wydawał mi się za mały, a 4+2 jest trochę za duża i niestety trzeba ją zamontować na szafce 80.



Problemy i porady



Wciąż szukam idealnego środka na mycie Solgazu. Używałam juz: samej wody, mleczek do płyt ceramicznych (różnych firm), CIFu. Kupiłam oferowany przez producenta skrobak, ale również nie daje on rady doczyścić śladów po garnkach. Żaden z płynów nie sprostał moim oczekiwaniom i na kuchni widnieją nie dające się usunąć i bardzo irytujące zacieki.




Używając kuchni Solgaz, należy uważać na przesuwające się patelnie :) Z racji tego, że nie ma tradycyjnych palników, a jedynie pola grzewcze, często zdarza się, że pod wpływem kładzenia czegoś na patelnię lub po prostu intensywniejszego mieszania - patelnia delikatnie przesuwa się w polu grzewczym. Zauważam to kiedy "jakoś nierówno" mi się przyrządza potrawa - zerkam i okazuje się, że patelnia stoi na palniku tylko w połowie. 

Apropo, wielką różnicą, do której należy się przyzwyczaić po wymianie tradycyjnej kuchni gazowej na Solgaz jest czas nagrzewania palników i gotowania. Niestety Solgaz gotuje dużo wolniej. Jest to spowodowane koniecznością nagrzania ceramiki. Na początku bywa irytujące, jednak koniec końców do przyzwyczajenia. 


Jako fanka wszelkich innowacji i gadżetów bardzo gorąco polecam Solgaz ceramiczną płytę gazową bez płomieni. Oprócz tego, że jest fenomenalna to zadziwi każdego gościa :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz